Care sunt rolurile dintr-un stup?
Regina: depune oua si decide cate vor fi oua de albine si cate de trantori; prin aceaste actiuni, ea influenteaza procesele viitoare ale stupului.
Albine cercetase: cauta surse de nectar, polen si apa, se intorc cu informatia si transmit culegatoarelor felul culesului, abundenta, directia, distanta, temperatura exterioara, directia si puterea vantului. Nu se stie cum transmit aceste informatii dar se prespune ca prin intermediul unui dans.
Albine culegatoare: aduc nectar in gusa si polen pe picioruse. Polenul il depun in celule iar nectarul in gusa altor albine. Nectarul este transferat din gusa in gusa de patru ori inainte de a fi depus in celula.
Albine sacagii: aduc apa in stup si o transfera la alte albine; apa este necesara la prepararea hranei, la mentinerea unei umiditati constante in stup si la racirea stupului.
Albine de paza a stupului: stau in jurul urdinisului si previn intrarea in stup a albinelor din alte familii, a altor insecte sau a animalelor mici.
Albine de protectie si hranire a matcii: stau in jurul matcii, o apara si o hranesc.
Albine doici: hranesc larvele de matca, larvele de albine si larvele de trantori.
Albine constructori: glandele lor secreta ceara cu care construiesc fagurii.
Trantori: fecundeaza matca, ajuta la ventilarea stupului, zboara pe directia sursei de nectar pt a crea un zumzet de orientare a culegatoarelor. Dupa aproximativ 15 iulie, incep sa fie eliminati din stup.